Kúpa investičného bytu v Bratislave určeného na ďalší prenájom si vyžaduje zváženie viacerých faktorov už pred samotnou kúpou takejto nehnuteľnosti. Treba sa zamerať na lokalitu, parkovanie, zariadenie interiéru a mám aj jeden tip, ako sa dostať k bytu v novostavbe za výhodnejšiu cenu.

LOKALITA:  Pri kúpe bytu odporúčam vyberať byt, kde je veľmi dobrá občianska vybavenosť a dobrá dostupnosť do centra (buď autom alebo MHD). Veľkou výhodou sú parky, športoviská a ihriská v blízkom okolí. Z pohľadu prenájmu sa oplatí, ak sú v okolí väčšie administratívne budovy – zamestnanci, ktorí preferujú pešiu dostupnosť do práce, budú pre vás vhodnými potenciálnymi nájomníkmi.

„Vžite sa do kože nájomníka. Čo by ste v byte a jeho okolí uvítali?“

ROZLOHA: Vždy je lepšie kúpiť  menší jednoizbový alebo dvojizbový byt, lebo menšie priestory znamenajú najlepší pomer ceny a výnosu z nájomného. Prenájom hľadajú najmä mladí ľudia, ktorí ešte nemajú rodinu, a preto im vyhovuje menší byt. V prípade absencie nájomníka máte nižšie mesačné náklady (aj nižší ušlý zisk) ako pri viacizbových veľkometrážnych bytoch.

NOVOSTAVBA: Záujemcovia o prenájom preferujú novostavby. Ide o atraktívne bývanie, kde je všetko nové, čisté, moderné a upravené. Odporúčam kupovať byt priamo od developera čo najskôr ešte pred oficiálnym spustením predaja bytov. Ak nemá ešte predaných aspoň  20% bytov, ceny sú vždy lepšie. V rámci zľavy sa dá dohodnúť napríklad garážové miesto alebo pivničná kobka ako bonus. Na začiatku sa dá vyberať aj z veľkého počtu bytov, čiže sa môžete rozhodovať podľa dispozície, svetových strán, výhľadu, poschodia a celkovej polohy bytu v rámci projektu.  

POLOHA: Najviac sa oplatí kupovať byty na druhom alebo treťom poschodí, kde sú skoro vždy nižšie ceny. Obvykle pri developerských projektoch platí - čím vyššie poschodie, tým vyššia cena bytu. Veľakrát každé vyššie poschodie znamená plus 2.000 eur. Pri prenájme bytu alebo neskôr pri predaji nikto nezaplatí viac len preto, že byt je nie na treťom, ale na šiestom či deviatom poschodí. Odporúčam nekupovať byty na prízemí a na najvyššom nadzemnom podlaží. Vyhla by som sa aj rohovým bytom, kde je vyššia spotreba energií pri vykurovaní.

„Kúpa holobytu môže byť pri prenájme veľkou výhodou.“

ZARIADENIE: Ak sa kupuje byt v bytovom dome, kde bude veľa bytových jednotiek, je na zváženie, či sa nedohodnúť s developerom na kúpe holobytu. Majiteľ môže potom zariadiť byt inak ako ostatní, ktorí budú preferovať štandard od developera. Môže ho zariadiť v exkluzívnejšom vyhotovení a v budúcnosti v inzercii vynikne. Výhoda kúpy holobytu spočíva v tom, že bude úplne iný, atraktívnejší ako všetky ostatné v danom bytovom dome. Pozor však na klientske zmeny, niekedy vás aj posunutie zástrčky môže vyjsť 2.000 eur. Aktuálne už náročnejší nájomcovia, ktorí sú ochotní zaplatiť vyššie ceny, považujú za samozrejmosť klimatizáciu, práčku, sušičku, umývačku riadu alebo svetlá a žalúzie na ovládanie.

BENEFITY: Vždy sa snažte kúpiť byt s balkónom, lodžiou alebo terasou. Na vyšších poschodiach môže byť dosť veterno, preto treba rátať so zasklievaním. Určite je veľkou výhodou kúpiť garáž alebo garážové státie, v budúcnosti už môže byť veľký problém s dokúpením a tiež niekoľkonásobne predražená cena. Ak aj aktuálny nájomca parkovanie nevyužíva, to sa dá prenajať niekomu inému. Mnoho záujemcov môže byt odmietnuť iba z dôvodu chýbajúceho parkovania. Kobku nájomcovia väčšinou veľmi nevyužívajú, lebo si so sebou nenosia príliš veľa veľkých vecí na odloženie. Priestor na bicykel alebo lyže je však vždy plusom alebo môže mať v nevyužívanej kobke veci majiteľ.

LIVIANTE nie je iba realitná kancelária. Je to dôležitý partner – skutočný profesionál, ktorý vás spoľahlivo prevedie celým procesom kúpy, predaja alebo prenájmu nehnuteľnosti.




Viac o nás

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Vašich vysokých nárokov sa v realitnej kancelárii LIVIANTE nebojíme.

Realitný proces riešime komplexne, zabezpečujeme pre klientov všetky potrebné úkony spojené s predajom i kúpou. Pri analýze a konzultáciách prihliadame nielen na aktuálnu situáciu na trhu a budúci vývoj, ale aj vaše osobné plány a investície. Na základe dlhoročných skúseností z bankového prostredia vieme klientom zaručiť najvýhodnejšie možné financovanie.

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.